Konstituiranje neoklasicizma v Srbiji ali kako in zakaj je neoklasicizem mogoče šteti za modernizem - Mikić, Vesna (Muzikološki zbornik, 2007)
Prispevek obravnava možnosti rekontekstualizacije srbskega glasbenega neoklasicizma na polju (zmernega) modernističnega / socialističnega esteticizma, značilnega za srbsko umetnost in literaturo v petdesetih letih dvajsetega stoletja. S tega zornega kota je Druga simfonija (1951) Milana Ristića videti kot konstitutivna skladba neoklasicizma / zmernega modernizma, umetnostne usmeritve, ki je postala zelo pomembna za razumevanje srbske glasbe druge polovice 20. stoletja.
Keywords: 20.st.; neoklasicizem; Ristić, Milan, 1908-1982; socialistični esteticizem; srbska glasba