Čaščenje Nimf in Fontana v vzhodnoalpskem prostoru - Visočnik, Julijana (Studia Historica Slovenica, 2020)
Julija leta 2004 so arheologi v bližini cerkve v Šentpavlu pri Domžalah ob sondiranju za gradnjo plinovodnega omrežja naleteli na oltar, ki je posvečen Nimfam in Fontanu. Ležal je severno od nekdanje rimske vile rustike, ki so jo raziskali v letih 1997, 1998 in 1999, v okolici cerkve sv. Pavla. Glede na posvetilo se predvideva, da je oltar prvotno stal ob vodnem izviru, s posvetilom pa naj bi zagotovili njegovo neusahljivost, morda tudi njegove zdravilne učinke. Ker omenjeni oltar še ni bil objavljen v skladu z epigrafsko metodologijo, se je novo odkritje postavilo v kontekst že znanih dejstev čaščenja Nimf in Fontana (oz. Fonsa) na slovenskem prostoru oz. v širšem vzhodnoalpskem prostoru.
Keywords: antika; arheologija; rimski bogovi; Slovenija; Vzhodne Alpe