Konceptualni okvir pogajanj v gospodarskih sporih - Jakobčič, Aleksander (Podjetje in delo, 2025)
Prispevek obravnava pogajanja kot ključno, toda v slovenskem gospodarskem prostoru premalo uveljavljeno metodo mirnega upravljanja konfliktov. Avtor poudari, da k redki uporabi pogajanj prispeva pomanjkanje jasnih konceptualnih izhodišč: konflikt je pogosto razumljen ozko, kot pravni spor, pogajanja pa kot manipulativna taktika, ne kot strukturiran proces usklajevanja interesov. V ospredje postavi razumevanje konflikta kot procesa nasprotujočih si interesov in pogajanj kot orodja za prostovoljno iskanje dogovora. Empirična opažanja kažejo, da slovenska podjetja, zlasti mala in srednje velika, raje posegajo po sodni poti, čeprav to pogosto ni najustreznejša izbira. Med razlogi so pomanjkanje znanja o pogajanjih, nezaupanje v postopek ter pravna in psihološka negotovost glede njihove uporabe. Avtor kot primer dobre prakse navede pravni sistem Anglije in Walesa, kjer so pogajanja sestavni del reševanja gospodarskih sporov. Prispevek se zaključi s pozivom k razvoju pogajalske kulture ter krepitvi pogajalskih kompetenc kot temeljev za učinkovitejše, vključujoče in dolgoročno vzdržno upravljanje gospodarskih konfliktov.
Keywords: gospodarski spori; Mediacija; Obvladovanje konfliktov; pogajanja; poslovno okolje; pravna kultura; Reševanje sporov; upravljanje konfliktov