Realisation of groups as automorphism groups in permutational categories - Jones, Gareth A. (Ars mathematica contemporanea, 2021)
V članku pokažemo, da je v različnih kategorijah, vključno z mnogimi, ki sestoje iz zemljevidov ali hiperzemljevidov, orientiranih ali neorientiranih, danega hiperboličnega tipa, ali pa iz krovov primernih topoloških prostorov, vsaka števna grupa ?$A$? izomorfna grupi avtomorfizmov neštevno mnogo neizomorfnih objektov, od katerih jih je neskončno mnogo končnih, če je grupa ?$A$? končna. Zlasti slednje velja za otroške risbe, če jih obravnavamo kot končne orientirane hiperzemljevide.
Keywords: automorphism group; centraliser; centralizator; dessin d'enfant; grupa avtomorfizmov; hiperzemljevid; hypermap; map; otroška risba; permutacijska grupa; permutation group; zemljevid