Old middle cerebral infarction in a neonate - Hatzidaki, Eleftheria (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Možganska arterijska tromboza je razmeroma redka pri novorojencih. Pri otrocih, kjer kmalu po rojstvu nastane takšna tromboza, se ponavljajo lokalni akutni klonični krči z radiološko značilnimi znaki akutnega možganskega infarkta. Veliko študij potrjuje, da je ta pojav pri novorojencih zelo redek. Prikaz primera. V članku poročamo o primeru novorojenca, ki je tretji dan po rojstvu prestal napade kloničnih krčev, ki so bili omejeni na desno spodnjo okončino. Ultrazvočna preiskava možganov je pokazala le manjše anomalije, preiskava z magnetno rezonanco pa je odkrila arterijski infarkt v srednjem delu možgan levo. Zaključki. Novejše metode slikovne diagnostike, na primer slikanje centralnega živčnega sistema z magnetno rezonanco, so zelo uporabne v diagnostiki manj pogostih bolezenskih motenj in pri odkrivanju primerov, ki jih po negativni preiskavi z ultrazvokom ne bi izsledili.
Keywords: Cerebral embolism and thrombosis; Cerebral infarction; Diagnosis; diagnostika; Infant, newborn; Infant, newborn, diseases; Magnetic resonance imaging; možganska kap; novorojenčki; Ultrasonography