Responsibility in the context of science, technology and society relations - Arnaldi, Simone (Teorija in praksa, 2014)
Odgovornost je trenutno pomemben pojem tako v okviru znanstvenih raziskav kot tehnološkega razvoja. Članek obravnava vzpon odgovornosti z vidika odnosov med znanostjo in družbo. Prvi del na kratko prikazuje razpravo o odgovornosti na dveh novih tehnoloških področjih ter v znanstveni politiki EU. Drugi del proučuje pojem odgovornosti. Tretji del raziskuje spreminjajoče se značilnosti odnosov med znanostjo in družbo ter njim sledeče transformacije odgovornosti na področju znanosti in tehnologije. Izhajajoč iz te analize članek argumentira, da bi bilo pojem odgovornosti bolje pojmovati kot spreminjajoč se element v sferi znanosti in tehnologiji, in ne kot nekaj popolnoma novega.
Keywords: Družba; Odgovornost; Responsibility; Scientific-technological development; Society; tehnološki razvoj; znanstveni razvoj; Znanstveno-tehnološki razvoj