Researcher-performer relations in cross-crafting rituals in Lithuania - Urboniene, Skaidre (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Članek obravnava razmerje med raziskovalci in ustvarjalci (rezbarji) v Litvi od 19. stoletja do danes. Avtorica razpravlja o vlogi raziskovalca in mojstra v kreativnem procesu rezljanja križa ter o tem, kakšno pomoč od raziskovalca pričakuje rezbar. Raziskovalčeve zahteve do mojstra je moč opazovati skozi proces rezljanja križa; posredne odnose med ustvarjalcem ter raziskovalcem pa v primeru, da se rezbar sam loti študija etnografskega in ikonografskega materiala.
Keywords: ethnology; Etnologija; Rezbarstvo; scentific research; Votivni kipci; woodcarving; Znanstveno raziskovanje; scientific method; Litva; rezbarji; ljudske obrti