Ependymomas in adult patients - Mayer, Ramona (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Ependimom je zelo redek tumor. Ker izkušnje o zdravljenju temeljijopredvsem na retrospektivnih študjah, smo tudi mi preživetje in ponovitev bolezni proučevali na osmih odraslih bolnikih z ependimomom v lobanji ali na hrbtenici, ki smo jih predhodno zdravili z adjuvantno radioterapijo. Bolniki in metode. V študiji smo predstavili 7 bolnikov z ependimomom z nizko in srednjo stopnjo in 1 bolnika z visokostopenjskim ependimomom. Vsi so bili po operaciji zdravljeni še z radioterapijo. Od 8 bolnikov s povprečno starostjo 41 let (18-55 let), ki so bili zdravljeni od 1985 do 1994, sta 2 bolnika imela ependimom v lobanji, 6 pa na hrbtenici. Pri 4 bolnikih je bil ependimom makroskopsko popolnoma odstranjen, pri 1 je bil delno odstranjen, pri 3 pa je bil potreben dodatni kirurški poseg po nepopolniodstranitvi lokalno ponovljene bolezni. Obsevalno polje ni obsegalo celotne kraniospinalne osi. Povprečni obsevalni odmerek je bil skupno z dodatnom obsevanjem 52 Gy (50-54 Gy). Rezultati. Povprečni čas sledenja bolnikov je bi 101 mesec (12-146 mesecev), petletno preživetje je bilo 100 %, preživetje brez znakov bolezni pa 86%. Recidiv znotraj obsevalnega polja smo zasledili 77 mesecev po radioterapiji pri 1 bolniku z ependimomom v lobanji inpri 1 bolniku z ependimomom na hrbtenici. Oba bolnika smo obsevali po delni odstranitvi ponovno zraslega tumorja. Recidiv zunaj obsevalnega polja pa smo opazili pri 2 bolnikih s tumorjem na hrbtenici in sicer pri prvem 38 mesecev po zaključenem obsevanju, pri drugem pa po 86 mesecih. Pri nobenem bolniku nismo zasledili kasnejsih stranskih učinkov obsevanja. Zaključek. Adjuvantna radioterapija se zdi učinkovita za ohranitev lokalnega nadzora te precej redkebolezni predvsem pri bolnikih, kjer smo samo delno odstranili tumor, ali pri tistih, kjer je prišlo do ponovitve bolezni ali pa je bil tumor visoke malignostne stopnje.
Keywords: Adult; ependimom; Ependymoma; Middle age; Neoplasm staging; radiološko zdravljenje; Radiotherapy; Radiotherapy, adjuvant; Retrospective studies; Surgery; Survival analysis; tumor; zdravljenje