Glanz und Elend des Militärs am Beispiel von Generalmajor Friedrich Schirza - Zimmermann, Peter (Muzikološki zbornik, 2012)
Umetniška moč ustvarjanja Rista Savina kot skladatelja se ne ujema dobro s prozaičnim poklicem njegovega alter ega Friderika Širce (1859-1948): leta l878 se je pridružil Avstrijsko-madžarski vojski in jo zapustil leta 1918 kot generalmajor. Viri, ki jih hrani Vojni arhiv na Dunaju, omogočajo natančen oris njegove uspešne kariere topničarja in kasneje kot višjega sodelavca vojaško industrijskega kompleksa.
Keywords: Avstro-Ogrska vojska; biografije; ruska fronta; Savin, Risto; slovenski skladatelji; svetovna vojna 1914-1918; vojaška kariera