The language of symbols in prehistoric Anatolia - Yakar, Jak (Documenta Praehistorica, 2005)
Konceptualno in ritualno ozadje simbolizma prazgodovinske umetnosti v Anatoliji moramo raziskovati znotraj socialno ekonomskega družbenega okolja neolitskih in bakrenodobnih družb. Ker poljedelstvo ni povsem nadomestilo tradicionalnih načinov pridobivanja hrane, tudi novi duhovni koncepti verjetno niso popolnoma spremenili pogledov prvotnih lovcev in nabiralcev na nadnaravno ureditev sveta.
Keywords: Anatolija; arheološke najdbe; neolitik; simboli; symbol; simbolizem; šamanizem