Geološka spremljava izgradnje predora Stanjevci - Beguš, Tomaž (Geologija, 2002)
Izkop železniškega predora Stanjevci je potekal po nevezanih srednje pliocenskih sedimentih. Plasti v predoru potekajo skoraj vodoravno. Zaradi primernih podpornih ukrepov je izkop potekal brez večjih težav. Omenjeni so pojavi nestabilnosti v obliki praznjenj z vodo zasičenega peska, na južnem pokritem vkopu, v začetni fazi gradnje predora in težave zaradi naleganja podporja na slabo nosilno razmočeno plast gline, ki je kulminiralo z rušenjem stropa kalote do površine. Konvergence so v normalnih razmerah, v povprečju, dosegale velikostni red 50 mm, le v območju zruška so bile zabeležene deformacije do 784 mm.
Keywords: geologija; geology; geotehnika; gradnja; predori; sedimentne kamnine; Stanjevci