Uporaba serijsko izdelanih ortoz za gleženj pri osebah po preboleli možganski kapi - Lahovič, Tjaša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Izhodišča: Dokazano je, da ortoze za gleženj in stopalo na številne načine vplivajo na izboljšanje vzorca hoje pri bolnikih po možganski kapi. Na slovenskem tržišču so sedaj na voljo serijske ortoze za gleženj, namenjene bolnikom z okvaro zgornjega motoričnega nevrona. V študiji smo želeli ugotoviti, kakšen je vpliv serijskih ortoz za gleženj na nepravilnosti pri hoji, pritiske na okvarjeno stopalo in hitrost hoje pri bolnikih po možganski kapi z blažjimi nepravilnostmi pri hoji. Metode: Štirinajstim bolnikom po preboleli možganski kapi, prvič na bolnišnični rehabilitacijski obravnavi v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča, smo namestili eno od serijskih ortoz za gleženj in opravili klinično analizo hoje, časovno merjeni test hoje na 10 m, časovno merjeni test "vstani in pojdi" ter s sistemom F-Scan merili pritiske v čevljih z ortozo in brez nje. Rezultati: Po klinični oceni hoje so serijske ortoze za gleženj delno preprečile padanje stopala v fazi zamaha. Z F-Scan meritvijo nismo izmerili pomembnih razlik v razporeditvi pritiskov pri hoji z ortozo za gleženj ali brez nje, izboljšali pa so se rezultati časovno merjenih testov. Bolniki so razdaljo 10 m z ortozo za gleženj v povprečju prehodili v 15,6 s in brez ortoze povprečno v 17,3 s ( p <0,01). Časovno merjeni test "vstani in pojdi" so bolniki z ortozo za gleženj v povprečju opravili v 17,3 s in brez ortoze v povprečju v 18,2 s ( p <0,05). Zaključek: Serijsko izdelane ortoze za gleženj delno izboljšajo hojo bolnikov po preboleli možganski kapi z blažjo parezo spodnjega uda in zmernimi nepravilnostmi pri hoji.
Keywords: Ankle; foot drop; gleženj; hitrost hoje; možganska kap; Orthotic Devices; ortotski pripomočki; padajoče stopalo; Stroke; walking speed