Nemške izposojenke v slovenskih ljudskih pesmih - Jakša, Peter (Traditiones (Ljubljana), 2000)
Članek obravnava in razlaga nemške izposojenke v 354 pesmih 15. snopiča Štrekljeve zbirke. Slovenske narodne pesmi. Na kratko je predstavljeno Štrekljevo zbirateljsko delo in njegov pogled na nemški vpliv ter zgodovinski potek vplivanja nemščine na slovenski jezik. Vse izposojenke so pojasnjene v slovarčku, nekatere, predvsem manj pogoste in razumljive, ki so v današnji živi govorici večinoma že umrle, pa so posebej podrobno obdelane. Od časa prevzema so bile podvržene določenim pomenskim in glasoslovnim spremembam ter so se različno vključile v verze pesmi in besedišče vsakdanjega jezika
Keywords: jezikoslovje; linguistics; izposojenke; German; nemščina; slovenske ljudske pesmi