Učinki javnega financiranja na neprofitna športna društva - Ivašković, Igor (Teorija in praksa, 2020)
Članek preučuje učinke, ki jih ima različno razmerje med javnim in zasebnim financiranjem športnih društev na njihove strateške odločitve in končne rezultate. Rezultati analize podatkov, zbranih med 73 neprofitnih košarkarskih klubov iz štirih držav jugovzhodne Evrope, kažejo, da tisti klubi, ki večji delež sredstev dobijo iz javnih virov, sprejemajo manj agresivne strateške odločitve. Ti klubi dajejo prednost rasti organizacije, so nagnjeni k manjšemu tveganju in kažejo nekoliko večjo skrb za potrebe lokalne skupnosti. Na drugi strani rast deleža sredstev iz zasebnih virov vpliva na večje poudarjanje stroškovne učinkovitosti, doseganje vrhunskih športnih rezultatov in postavljanje krajših rokov za dosego organizacijskih ciljev. Ravno tako večji delež financiranja iz zasebnih virov implicira primerjalno boljše športne in posledično tudi finančne rezultate
Keywords: financing; financiranje; javne finance; public finance; sports; šport