Josip Široki, singer and transcriber at the same time - Tiefenthaler, Vera (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Avtorica poskuša razkriti, kako pomembna je dejavnost Josipa Širokija za zbiranje ljudskih pesmi. Ta je namreč posebnega pomena, saj je pripravljal zbirko ljudskih pesmi v času, ko se je izvajal avstrijski projekt Das Volkslied in Ősterreich. Avtorica ugotavlja, da so se Širokove metode zelo razlikovale od splošnih metod tistega časa. Ob tem osvetljuje morebitne spodbude za zbirko ljudskih pesmi in govori o tem, kako so na njegovo delo vplivale druge vede.
Keywords: Široki, Josip, 1882-1963; ethnology; etnologija; folkloristics; folkloristika; etnomuzikologija; hrvaške ljudske pesmi; Austria; Avstrija; zgodovinski pregledi