Prioritising the sustainable development goals using a network approach - Kunčič, Aljaž (Teorija in praksa, 2019)
Agenda 2030 skupaj s Cilji trajnostnega razvoja (CTR) predstavlja velikopotezen razvojni okvir, v katerem sta sposobnost osredotočanja na pametne ukrepe in prednostna obravnava tistih ukrepov, ki imajo največ učinka na vse vidike CTR, ključne za razvoj. To je mogoče doseči z uporabo merila učinkovitosti posameznih ukrepov, ki ga lahko uporabimo z upoštevanjem narave in tipa povezav med CTR, kjer lahko znotraj zarisane sedanje in prihodnje razvojne mreže prepoznamo pozitivne in negativne povezave med cilji, najbolj pomembne cilje in pa skupine bolj povezanih ciljev. Upoštevanje medsebojne povezanosti CTR pri izbiri ukrepov za pospeševanje človekovega in trajnostnega razvoja in pa primerjave sedanje in prihodnje razvojne mreže so lahko ključni za hitrejši napredek.
Keywords: Agenda 2030; Analiza omrežij; Cilji trajnostnega razvoja; Človekov razvoj; Human development; Network analysis; Organizacija združenih narodov; Sustainable development; Trajnostni razvoj