Our first: legality of public measures to enhance consumer ethnocentrism from the EU and WTO perspective - Hojnik, Janja (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2019)
Članek razkriva, ali so različne javne kampanje in pravila, ki krepijo potrošniški etnocentrizem, na nacionalni ravni ali ravni EU, skladna s prostotrgovinskimi sporazumi. Pri tem razpravlja o skladnosti javnih kampanj "kupuj domače", ki jih podpirajo države, vključene v Svetovno trgovinsko organizacijo (STO), in načelom prostega pretoka blaga v EU. Te kampanje pogosto podpirajo državni organi in so v številnih pogledih diskriminatorne. Poleg tega je podpihovanje negativnih stereotipov o tujem blagu zelo podobno diskriminaciji tujcev. Svetovna trgovinska organizacija in EU imata podobne določbe o nefinančnih omejitvah prostega pretoka blaga. Med te spadajo tudi kampanje "kupuj domače". Vendar pa te določbe Sodišče EU in mehanizmi reševanja sporov v STO razumejo drugače. To vodi v zelo različno razumevanje zakonitosti ukrepov "kupuj domače".
Keywords: consumerism; ethnocentrism; etnocentrizem; EU; Evropska unija; potrošništvo; Svetovna trgovinska organizacija; World Trade Organisation