Mirko Javornik, kot interes Službe državne varnosti Socialistične Republike Slovenije - Kladnik, Tomaž (Acta Histriae, 2018)
Avtor na podlagi proučevanja in primerjave dokumentov iz Arhiva Republike Slovenije in izbrane literature, na primeru disidenta in političnega emigranta Mirka Javornika, obravnava delovanje Službe državne varnosti Republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije v boju proti "peti in šesti koloni", kot skupnemu nasprotniku jugoslovanskega komunističnega sistema. Zvezna in republiške službe državne varnosti so tako izdelovale analitične preglede delovanja posameznih nasprotnikov sistema živečih v Jugoslaviji, kot tudi političnih emigrantov, katerih delovanje je vplivalo na disidentstvo doma.
Keywords: desidenti; Javornik, Mirko; peta in šesta kolona; politična emigracija; politični emigranti; slovenski izseljenci; Služba državne varnosti; Socialistična republika Slovenija