Etično presojanje študentov farmacije na primerih etičnih dilem iz lekarniške dejavnosti - Ošlak, Maša (Farmacevtski vestnik, 2024)
Intuitivno se zdi, da je uporaba etičnih načel na področju lekarniške dejavnosti jasna. Področje etičnega ravnanja med slovenskimi lekarniškimi farmacevti usmerjata Kodeks lekarniške deontologije in Kodeks farmacevtske etike članov Slovenskega farmacevtskega društva, etična usposobljenost študentov farmacije pa temelji na seznanjenosti z njima ter védenju, ki ga pridobijo v študijskem procesu in s praktičnim usposabljanjem v učnih centrih. Namen naše raziskave je bil ugotoviti, kakšne etične referenčne okvirje razvijejo študenti farmacije skozi uporabo etičnih načel na podlagi reševanja scenarijev, ki prikazujejo etične dileme. S pregledom literature smo pripravili ustrezno vsebino za vprašalnik za spletno anketiranje namenskega vzorca študentov farmacije. Etična načela – koristiti, ne škoditi, avtonomija, odkritost, zaupnost in pravičnost se odražajo v odgovorih študentov na primerih etičnih dilem in jih lahko uporabljamo za vrednotenje etično sprejemljivega ravnanja. Predlagamo prestrukturiranje kodeksov, ki so trenutno namenjeni strokovnemu opravljanju dela, za zagotovitev vira načel in poenotenega pristopa pri reševanju etičnih dilem.
Keywords: ethical dilemmas; ethical judgement; ethical principles; etična načela; etične dileme; etično presojanje; Etika; Farmacevti; Lekarniška dejavnost; lekarniška praksa; pharmacy practice; pharmacy students; študenti farmacije