Metode merjenja mišične kakovosti za razvrščanje sarkopenije - Puš, Katarina (Šport (Ljubljana), 2022)
Mišična kakovost je besedna zveza, ki se nanaša na mikro- in makroskopske spremembe mišične arhitekture in kompozicije. Trenutno še nimamo enotne definicije mišične kakovosti, zato se uporablja več različnih metod merjenja. Mišično kakovost merimo prek dveh komponent: živčno-mišične in morfološke. Za drugo najpogosteje uporabljamo slikovno diagnostiko, za prvo pa razmerja med mišično jakostjo na enoto mišične mase oziroma volumna. Mišična kakovost je pomemben parameter pri ugotavljanju in razvrščanju sarkopenije, zato smo se osredotočili na metode merjenja mišične kakovosti za diagnosticiranje sarkopenije.
Keywords: definicija; merjenje; Mišice; Mišično-skeletni sistem; sarkopenija