Comparison of hCG and GnRH for synchronization of the follicular wave in saanen goats during the breeding season - Dogan, Ibrahim (Slovenian veterinary research, 2024)
Namen te študije je bil primerjati učinke enkratnega odmerka GnRH ali hCG danega na začetku kratkotrajnega protokola za sinhronizacijo estrusa na folikle s premerom ? 4 mm pri kozah pasme Saanen med sezono parjenja. Cikle estrusa pri kozah smo pet dni sinhronizirali z intravaginalnimi gobicami z vsebnostjo 60 mg medroksi progesteron ace-tata. Poleg tega smo jim v času vstavljanja gobic intramuskularno aplicirali 1 ml fiziološke fiziološke raztopine (kontrolna skupina; n=30), 0,004 mg buserelin acetata (skupina GnRH; n=31) ali 150 IU hCG (hCG-skupina; n=31). Neposredno pred in 24 ur po intravaginalni uporabi gobice smo pri vseh kozah opravili transrektalni ultrazvočni pregled in prešteli jajčne fo-likle s premerom ? 4 mm. Ob istih dnevih smo odvzeli tudi vzorce krvi za določitev serumskih koncentracij progesterona (P4) in estradiola (E2). Ob prvem ultrazvočnem pregledu so bili odstotki foliklov s premerom ? 4 mm 56,66 % (17/30) v kontrolni, 54,83 % (17/31) v GnRH in 70,96 % (22/31) v hCG skupini. Odstotek koz z zmanjšanim premerom foliklov 24 ur pozneje je bil 29,41 % (5/17) v kontrolni, 52,94 % (9/17) v GnRH in 59,09 % (13/22) v hCG skupini. Povprečna stopnja regresije premerov foliklov med dnem 0 in 1 se je pomembno razlikovala (P<0,05) v vseh skupinah. Koncentracija E2 v serumu se je med dnem 0 in 1 pomembno razlikovala (P<0,05) v skupini hCG. V serumskih koncentracijah E2 in P4 ter povprečni stopnji regresije v premeru foliklov med dnevi 0 in 1 ni bilo razlik v nobeni skupini. Posledično ni bilo mogoče potrditi povezave med dajanjem hCG ali GnRH ter zmanjšanjem premera velikih foliklov.
Keywords: estrus synchronization; folikel; follicle; GnRH; goat; hCG; koza; sinhronizacija estrusa