Vloga socialnega kapitala v modelih zaposljivosti - Letnar, Matejka (IB revija (Ljubljana), 2018)
V prispevku predstavimo teoretični pregled vloge socialnega kapitala v modelih zaposljivosti. Čeprav kadrovski menedžment in družbeno zaznavanje pripisujeta socialnemu kapitalu velik pomen, pa pregled literature kaže, da je vloga socialnega kapitala v modelih zaposljivosti večinoma zanemarjena. Socialni kapital kot enega ključnih dejavnikov najdemo le v enem od 78-ih pregledanih modelov zaposljivosti, medtem ko so posamezne dimenzije socialnega kapitala različno vključene v spremenljivkah znotraj dejavnikov v samo 30-ih modelih. Prispevek tako odpira vprašanja veljavnosti modelov zaposljivosti in nujnosti (celostnega) vključevanja socialnega kapitala v modele zaposljivosti in predvsem v prihodnje empirične raziskave zaposljivosti.
Keywords: employability; model of employability; model zaposljivosti; move to employment; mreženje; networking; prehod v zaposlitev; social capital; socialni kapital; teoretični pregled; theoretical review; zaposljivost