Nova planerska kultura - iniciativa za varstvo okolja - Sitar, Metka (Urbani izziv, 1998)
V besedilu so izpostavljena vprašanja prihodnjega prostorskega planiranja, pri čemer sta kot najpomembnejši izpostavljeni preživetje človeštva in ustvarjanje zdravega in prijetnega okolja. Sledijo jim vprašanja vezana na dileme planiranja za bodočnost in uvajanja novih postopkov ter inštrumentov v planersko prakso.
Keywords: ecology; ekologija; environmental protection; naselja; prostorsko planiranje; spatial planning; urbanistično planiranje; varstvo okolja