Enako plačilo ne glede na spol v zasebnem in javnem sektorju - Senčur Peček, Darja (Podjetje in delo, 2022)
V prispevku so obravnavane mednarodna in nacionalna pravna ureditev pravice do enakega plačila za enako delo in delo enake vrednosti brez diskriminacije na podlagi spola, razlaga ključnih pojmov, povezanih s to pravico (kot izhaja iz sodne prakse Sodišča EU in stališč nadzornih organov MOD in Sveta Evrope), ovire pri uveljavljanju te pravice v praksi in možne rešitve, kot med drugim izhajajo iz predloga nove direktive EU, ki naj bi te ovire odpravila.
Keywords: direktiva o transparentnosti plačil; diskriminacija na podlagi spola; enako plačilo; plače