Energetska učinkovitost daljinskega hlajenja za klimatizacijo prostorov - Poredoš, Alojz (Strojniški vestnik, 2000)
Oskrba uporabnikov z grelno in hladilno energijo iz daljinskih energetskih sistemov bistveno prispeva k smotrni porabi energije in varovanju okolja. V preteklih nekaj letih se je uporaba daljinskega hlajenja v nekaterih državah pomembno zvečala. Uporaba absorpcijskih hladilnikov za daljinsko hlajenje se v zadnjem desetletju prav tako povečuje. Te hladilne naprave potrebujejo vir toplote za svoje delovanje. To je lahko plin, kurilno olje, para ali vroča voda. V članku so podani rezultati raziskave vplivnih parametrov na specifične izgube toplote v vročevodnem omrežju in celotni učinek daljinskega hladilnega sistema.
Keywords: hlajenje daljinsko; naprave hladilne; učinkovitost energijska; izgube toplotne; daljinsko hlajenje; daljinsko ogrevanje; klimatizacija; hladilne naprave; absorberji