Razvojna politika in razvojni klubi v Evropi - Senjur, Marjan (Teorija in praksa, 2007)
Članek obravnava vprašanje razvojne politike. Izhaja iz teze, da je na podlagi ekonomske teorije rasti mogoče oblikovati številne razvojne politike. Konkretna razvojna politika ni odvisna samo od teoretičnih izhodišč, temveč tudi od konkretnih razmer v določeni državi. Avtor poskuša zožiti razpon možnih razvojnih politik z oblikovanjem razvojnih klubov, ki jih sestavljajo države s podobnimi značilnostmi. Na primeru Evrope identificira tri razvojne skupine držav in le ena od teh je tudi razvojni klub. Za te razvojne klube oziroma skupine je mogoče oblikovati neke skupne značilnost razvojnih politik. Tako naj bi Evropska unija imela dve in ne eno razvojno politiko do svojih držav članic. Avtor uporabi koncept razvojnih klubov oziroma skupin za analizo učinkov globalizacije na posamezne razvojne skupine.
Keywords: Economy; Gospodarstvo; Economic growth; Ekonomska rast; Development policy; Razvojna politika; Konkurenčnost; Competitiveness; Globalisation; Globalizacija; globalization; Europe; Evropa