Posledice neudeležbe strank na glavni obravnavi v upravnem sporu - Lovšin, Špela (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2021)
Avtorici obravnavata pravne posledice neudeležbe strank na glavni obravnavi v upravnem sporu. Te so namreč v ZUS-1 urejene precej skopo, zaradi česar se upravni sodniki v praksi pogosto znajdejo pred dilemo, kako v primeru nenavzočnosti strank ravnati. K temu pripomore tudi čedalje bolj poudarjen pomen pravice do glavne obravnave v upravnem sporu. V prvem delu prispevka najprej obravnavata vsebino pravice do glavne obravnave v upravnem sporu, posledice neudeležbe strank na glavni obravnavi v upravnem sporu v ureditvah izbranih evropskih držav ter v slovenski ureditvi pravdnega postopka. V drugem, osrednjem delu prispevka, pa se osredinjata na posledice neudeležbe strank na glavni obravnavi v upravnem sporu v skladu s trenutno ureditvijo ter predlogom novele ZUS-1C, ki po njunem mnenju omenjene problematike ne obravnava celovito. Prispevek skleneta s predlogi o ureditvi de lege ferenda.
Keywords: glavna obravnava (pravo); pravdni postopek; sodišča; sodni postopek; sodniki; Upravni spor