Spletno in mobilno nadlegovanje: pojem, oblike, posledice in soočanje s kazenskim pravom - Završnik, Aleš (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2013)
Prispevek prikaže kibernetsko nadlegovanje in njegove oblike, izvršene s pomočjo novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij, primarno interneta in mobilnih telefonov. Na podlagi predstavljenih izsledkov o posledicah in nevarnosti kibernetskega nadlegovanja prikaže plejado možnih oblik soočanja, pri čemer se osredotoči na disciplinsko odgovornost učencev v okviru šole in na kazensko pravo. Pri tem predstavi lastnosti novega nadlegovanja, kot so anonimnost nadlegovalca, široka publika nadlegovanja in preseganje dotlejšnih prostorskih in časovnih meja viktimacij, ki kažejo, da kibernetsko nadlegovanje prinaša novo kriminalno količino. Prispevek zato predstavi možnosti kazenskega pregona po slovenski kazenski zakonodaji in predstavi nekatere možnosti njenih sprememb de lege ferenda.
Keywords: kazniva dejanja; elektronski kriminal; svetovni splet; zasebnost; privacy; kršenje