Koncept regionalnega prostorskega razvoja Slovenije - Gulič, Andrej (Geographica Slovenica, 2000)
Novi prostorski plan Republike Slovenije bo med drugim vseboval tudi zasnovo regionalnega prostorskega razvoja. V članku so predstavljeni nekateri glavni koraki in rezultati izdelave takšne zasnove: opredelitve pojmov razvoj, regionalni razvoj in regionalni prostorski razvoj; razvojne izzive iz zunanjega in notranjega okolja po problemskih področjih - poselitev, prometna infrastruktura, krajina, gospodarstvo, kvaliteta življenja - ter odzive razvojnih subjektov nanje na štirih prostorskih ravneh; opis elementov koncepta uresničljivega odzivanja na razvojne izzive ter ˝uprostorjenja˝ koncepta.
Keywords: regionalni razvoj; prostorski razvoj; regionalno planiranje; regije; Slovenia; Slovenija