Euridice Giulia Caccinija - Kokole, Metoda (Keria (Ljubljana), 2012)
Euridice Giulia Caccinija je bila uglasbena leta 1600 na Rinuccinijev libreto z mitološko temo, osnovano predvsem na Ovidovi in Virgilovi interpretaciji klasičnega mita o božanskem pevcu Orfeju njegovi ljubljeni. Še istega leta je bilo delo v Firencah tudi natisnjeno in leta 1615 ponatisnjeno v Benetkah. Opera je bila scensko v celoti izvedena samo enkrat, leta 1602 v Firencah. Prisotnost izvoda ene prvih oper v glasbeni zgodovini okoli leta 1620 v Ljubljani je nedvomno dokaz o presenetljivo zgodnjem stiku slovenskega prostora s tedaj povsem novo operno umetnostjo.
Keywords: 1620; Caccini, Giulio; glasbene teme in motivi; Greek mythology; grška mitologija; Italian opera; italijanska opera; Ljubljana; Ljubljana (Slovenia); music themes and motives; partiture; scores