Razumevanje politike in zaupanje v politike - Toš, Niko (Teorija in praksa, 1999)
Povzetek. Sestavek je del širše študije, v kateri avtor na osnovi rezultatov lastnih empiričnih raziskav v Sloveniji v obdobju po demokratičnih volitvah (1990) in osamosvojitvi ponazori stanje v vrednotenje demokratičnega sistema. Pri tem se opira na rezultate velike zahodnoevropske študije "Beliefs in Government". V tem sestavku prikaže razumevanje politike, ki je pretežno kritično in odklonilna. Na desetletnem nizu meritev "ugleda politikov" izvede tri tipe politikov: integrativni tip (iskalci konsenza); konfrontacijski tip in marginalni tip. Integrativni tip v slovenskih razmerah označuje visoka sistemska vloga in levosredinska opredeljenost; konfrontacijski tip pa opozicijska vloga in desnosredinska opredeljenost.
Keywords: politics; politika; politiki; tipologija; politične vrednote; politična stališča; empirični podatki; javno mnenje; zaupanje; Slovenia; Slovenija