Nekatere novosti prevzemne zakonodaje - Samec Berghaus, Nataša (Podjetje in delo, 2015)
Spremembe in dopolnitve zakona o prevzemih (novela ZPre-1G) lahko razdelimo na dva sklopa, in sicer: tehnične uskladitve prevzemne zakonodaje, ki so posledica projekta TARGET2-Securities (vpeljava standardov T2S v Sloveniji), kar vključiije tudi uskladitev ZPre-1 s predlogom za spremembe zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, in vsebinske dopolnitve prevzemne zakonodaje, ki naj bi med drugim odpravile tudi pomanjkljivosti in nejasnosti obstoječe ureditve prevzemov družb. V prispevku avtorica predstavlja in kritično vrednoti nekatere vsebinske dopolnitve prevzemne zakonodaje, in sicer: minimalni prevzemni prag, pravično ceno pri izključitvi manjšinskih delničarjev po prostovoljni prevzemni ponudbi in razširitev obveznosti razkrivanja poslov, sklenjenih pred prevzemno ponudbo.
Keywords: delniške družbe; podjetja; ponudba; pravna ureditev; prevzem; zaposleni