Skica za stres in stresne motnje med nesrečami - Bajec, Boštjan (Delo in varnost, 2013)
Nesreče različnega porekla so med dogodki, ki povzročajo najhujši stres, saj ogrožajo in prizadenejeo življenje, zdravje in blagostanje ter otežujejo nadzor nad življenjem. Tudi reševalci so med ogroženimi, so nekakšne skrite žrtve nesreč. V prispevku najprej obravnavamo stres, posttravmatsko stresno motnjo (PTSM), drugotno stresno motnjo in izgorevanje, saj je njihovo razumevanje ključno za obravnavo razmer in možno ukrepanje. Prikazana bodo tudi nekatera ključna, s stresom povezana vprašanja ukrepanja ob nesrečah.
Keywords: burnout; dead; disasters; izgorevanje; mrtvi; nesreče; posttraumatic stress disorder; posttravmatska stresna motnja; reševalci; stres; stress; traumatic stress disorder; travmatske stresne motnje