Chemically controlled sintering and microstructural development in ceramics - Kolar, Drago (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Proces sintranja v proizvodnji večine keramičnih izdelkov določajo kemijske reakcije, ki potekajo med žganjem. Kemijske reakcije lahko povzročajo heterogenost sestavin keramike, majhne količine dodatkov ali nečistoče. Celo vkemijsko uravnoteženih večkomponentnih sistemih lahko kapilaarne sile povzročijo dehomogenizacijo in vplivajo na mehanizem sintranja. Delo obravnava reakcijsko sintranje v sistemu Ba?$TiO_3$?-?$TiO_2$?-?$CaZrO_3$? kot primer procesa, pri katrem lahko z nadzorovano kemijsko heterogenostjo optimiziramo električne lastnosti keramike. Sintranje ?$PbZr_{1-x}Ti_xO_3$? keramike obravnavamo kot primer sistema, pri katerem se kemijsko homogena tradna raztopina med sintranjem prehodno dehomogenizira. Fenomen vpliva na mehanizem sintranja in električne lastnosti piezokeramike.
Keywords: ceramic; keramika; sintranje; mikrostruktura; barijev titanat; piezokeramika