A role of gender in the occurrence of dimethylhydrazine induced colorectal tumors in Wistar rats - Breskvar, Ljubo (Radiology and oncology (Ljubljana), 1997)
Pri ljudeh je karcinom debelega črevesa pogostejši pri moških. Namen naše raziskave je oceniti vpliv spola na indukcijo debeločrevesnega karcinoma z 1,2-dimetilhidazinom (DMH) pri podganah Wistar. Uporabili smo 60 podgan seva Wistar (30 samcev, 30 samic), ki so jim 1-krat tedensko podkožno vbrizgali 20 mg DMH/kg telesne teže. Injicirali smo 15-krat. Po 25-ih tednih od začetka poskusa smo živali žrtvovali in jih obducirali. Vse makroskopske lezije smo histološko ovrednotili. Indukcija debeločrevesnih tumorjev je uspela pri 37% samcev in pri 17% samic. Našli smo 21 tumorjev debelega črevesa in danke: 15 tumorjev pri samcih in 6 pri samicah. Histološko smo pri samcih našli 11 adenokarcinomov, 2 pečatnocelična karcinoma in 2 adenoma, pri samicah pa 4 pečatnocelične karcinoma in 2 adenoma. Našli smo tudi tumorje izven debelega črevesa, predvsem tumorje tankega črevesa in Zymbalovih žlez. Podgane seva Wistar so v primerjavi z nekaterimi drugimi sevi podgan kazale manjšo pojavnost kolorektalnih tumorjev po indukciji z DMH. Razlika med spoloma v pojavnosti tumorjev v debelem črevesu in danki se je pokazala kot statistično majna (p < 0,08), statistično značilno razliko med spoloma pa smo ugotovili v pojavnosti vseh induciranih tumorjev (p < 0,02). Samci so kazali večjo incidenco kolorektalnih tumorjev, ki so bili tudi histološko bolj podobni tumorjem pri človeku. Zato priporočamo za raiskovalno delo na kolorektalnih tumorjeih Wistar samca.
Keywords: debelo črevo; poskusi na živalih; rak (medicina)