Titova država - Flere, Sergej (Teorija in praksa, 2013)
Ustavno sodišče Slovenije je leta 2011 označilo celotno ureditev 1945-1990, obdobje 'Titove Jugoslavije', za 'totalitarno', brez časovnih ali vsebinskih omejitev svoje kvalifikacije; po tej presoji je tudi prepovedalo uporabo Titovega imena v zvezi z imenovanjem novih ulic v Sloveniji. Ustavno sodišče se ni sklicevalo na sistematične obravnave totalitarizma, ni analiziralo tega pojava in njegove navzočnosti v obravnavanem časovnem obdobju. Ni mogoče zanikati, da je bila Jugoslavija leta 1945 oblikovana pretežno kot totalitarna država. Pričujoča obravnava zanika, da bi bila ureditev v Jugoslaviji od sredine 60. let totalitarna, praktično glede nobenega izmed elementov, ki jih podata Carl Friedrich in Zbigniew Brzezinski v svoji klasični študiji o totalitarizmu iz leta 1956. V Jugoslaviji je v 60. letih npr. dokaj svobodno izhajalo več milijonov primerkov verskega tiska na leto; gospodarska podjetja niso funkcionirala v okviru naturalnega planskega gospodarstva; politična ureditev je sicer uradno bila enostrankarska, vendar so republike (od leta 1971 tudi pokrajini) delovale kot avtonomni politični sistemi, ki so skrbeli za svoje interese ter se med seboj spopadali. Čeprav je bil Tito imenovan za predsednika s stalnim mandatom in čeprav se je gojil njegov kult, je bila njegova oblast omejena s federalnim značajem države in z zoperstavljenimi članicami federacije. Tudi glede nobenega izmed preostalih elementov, ki jih navajata avtorja, ni razlogov, da bi se od sredine 60. let naprej Jugoslavijo označilo kot totalitarno državo.
Keywords: Broz, Josip, 1892-1980; communism; država; Enostrankarski sistemi; Federalism; Federalizem; ideologija; Jugoslavija; komunizem; One-party systems; politics; politika; state; Totalitarianism; Totalitarizem; Yugoslavia