Ekonomija in religija - Smrke, Marjan (Teorija in praksa, 2015)
V članku najprej predlagamo klasifikacijo sodobnih razprav o ekonomiji in religiji. Nato se osredotočimo na obravnave odnosa med religijo in neoliberalizmom kot dominantno sodobno političnoekonomsko paradigmo. V empiričnem delu raziskujemo ekonomske orientacije Slovencev glede na ne/vernost na osnovi podatkov World values survey. Verni Slovenci izkazujejo ekonomske orientacije, ki so v primerjavi z orientacijami nevernih oz. ateistov bolj odklonilne do sindroma neoliberalnih vrednot oz. bližje sindromu socialističnih vrednot. Take orientacije se nasploh močneje izrazijo z gospodarsko krizo po letu 2008. Regresijska analiza pokaže, da dejavnik teh razlik ni sama vernost, ampak nekatere socio-ekonomske značilnosti verne populacije.
Keywords: Economics; Ekonomija; ekonomska kriza; Neoliberalism; Neoliberalizem; Religija; Religion; Religiousness; Vernost