Čas za spremembe - Merčun, Tanja (Šolska knjižnica, 2014)
Bistvo knjižničnega kataloga je do današnjih dni ostalo praktično nespremenjeno in še vedno temelji na praksi in načelih, oblikovanimi pred desetletji. Neizpolnjevanje osnovnih ciljev, visoki stroški vzdrževanja ter slaba prilagojenost sodobnim tehnologijam in načelom upravljanja s podatki so prispevali k zavedanju, da so nujno potrebne korenite spremembe, če želi knjižni katalog ostati relevanten v prihodnosti. Prispevek opisuje nekatere težave, ki so vodile v razvoj FZBZ-ja, novega konceptualnega modela bibliografskega sveta, ki predstavlja osnovo prihajajočih sprememb. Po kratki predstavitvi modela je več pozornosti namenjene njegovemu potencialu s stališča uporabniških vmesnikov, ciljev kataloga kot tudi upravljanja s podatki.
Keywords: bibliografski opisi; digitalizacija; katalogizacija; knjižnični katalogi