Frühneuzeitliche Transferprozesse in der Oberlausitz am Beispiel von Jacob Handl - Napp, Thomas (De musica disserenda, 2007)
Članek prinaša rezultate raziskav o "Jacobusu Handlu, imenovanemu Gallus, s Kranjskega", ki temeljijo na povezavi trenutnih metodoloških konceptov "kulturnega transferja" in "prostorske sociologije". Že Josip Mantuani, Dragotin Cvetko in drugi muzikologi so poznali Görlitz, kjer so bila dela Jacobusa Handla sicer znana (Händl v lužiških virih), vendar še nihče ni izpostavil pomena transkulturne pokrajine Zgornja Lužica. Številni moteti iz Handlove tiskane zbirke Opus musicum so se ohranili tudi v rokopisnih prepisih, ki so nastali v Görlitzu, Löbauu in Kamenzu.
Keywords: Gallus, Jacobus, 1550-1591; kulturni transfer; prostorska sociologija; Zgornja Lužica; moteti