Analiza izobraževanja in funkcionalnega usposabljanja za delo v slovenskem knjižničnem sistemu - Gazvoda, Jelka (Knjižnica, 1998)
Prispevek prinaša kritično analizo izobraževalnih možnosti, ki jih ponujajo na eni strani formalni študij bibliotekarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na drugi pa neformalno funkcionalno usposabljanje v okviru NUK in IZUM. Avtorica se je analize izobraževalnih programov lotila predvsem z vidika sodobnih trendov pri razvoju poklicev v knjižničarstvu ter možnosti za razvoj človeških virov. Rezultati analize so pokazali, da vsebuje program dodiplomskega študija na Oddelku za bibliotekarstvo nekatera zelo uporabna nova znanja, vendar izobražuje zlasti za začetek dela v knjižnici, prav tako pa za začetek dela v knjižnici ali njenem avtomatiziranem sistemu izobražujejo programi funkcionalnega usposabljanja v NUK in IZUM. Opazno je veliko pomanjkanje usposabljanja za delo z uporabniki, za menedžment in za uporabo osebnih računalnikov, tako da je razvoj človeških virov oz. različnih karierskih poti zaposlenih na teh področjih zavrt. Da bi dosegli zadovoljivo raven funkcionalnega usposabljanja v vseh obdobjih zaposlitve, je potrebno najprej in največ vlagati v razvoj kadrov, ki bodo sposobni izobraževati za omenjena področja.
Keywords: education; Izobraževanje; Knjižničarstvo; Slovenia; Slovenija; bibliotekarstvo; library science; bibliotekarji; neformalno izobraževanje; visokošolski študij