Določitev dokumentov za trajno hrambo v pravnih aktih EU in držav članic - Melik, Jelka (Atlanti, 2021)
Pravne in druge akte Evropske unije (EU), ki zadevajo hrambo dokumentov razdelimo na dve veliki skupini in sicer na tiste, ki imajo za predmet dokumente evropskih institucij in one, ki zadevajo države članice. V prvi skupini ima določbo, ki se dotika vrednotenja dokumentov le Uredba Sveta (EGS, EURATOM) št. 354/83 o odpiranju za javnost arhivske-ga gradiva Evropske gospodarske skupnosti in Evropske skupnosti za atomsko energijo iz davnega leta 1983. V drugi skupini se z odbiranjem dokumentov za trajno hrambo ne ukvarja noben pravni akt pa tudi ne priporočilo niti resolucija. Slovenski veljavni zakon ima temeljno določbo evalvacije dokumentarnega gradiva že v sami definiciji arhivskega gradiva, drugi del pa v členu, ki določa način določitve dokumentov za trajno hrambo. Primerjava z arhivsko zakonodajo posameznih držav članic EU nas vabi, da oživimo in nadaljujemo delo, ki ga je začela Resolucija Sveta o ar-hivih držav članic leta 2003 (Council Resolution of 6 May 2003 on archives in the Member States (2003/C 113/02). Arhivi namreč ne služijo le kulturi temveč sodijo k temeljnim institucijam, ki omogočajo vladavino prava in varstvo človekovih pravic – temeljnim vrednotam EU.
Keywords: archival legislation; archives; archivi; archi-vi; arhivi; arhivska zakonodaja; arhivsko gradivo; atti giuridici e altri atti dell’UE; dokumentarno gradivo; države članice EU; EU institutions; EU legal and other acts; EU member states; institucije EU; istituzioni dell’UE; legislazione sugli archivi; pravni in drugi akti EU; records; registri; Stati membri dell’UE