Teoretična podlaga določanja ciljev v rehabilitaciji - Bolle, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Če hoče biti rehabilitacijska medicina konkurenčna ostalim klinično-znanstvenim disciplinam, morajo biti cilji, ki se določajo v klinični praksi, osnovani na veljavni teoretični podlagi. Cilji so v praksi pogosto določeni na osnovi dosedanje prakse in ne teorije. V članku predstavljamo jasno strokovno terminologijo postavljanja ciljev v rehabilitaciji ter navajamo več veljavnih psiholoških teorij, ki so pri postavljanju ciljev uporabne transdisciplinarno. Namen članka je predstaviti proces postavljanja ciljev preko primera teoretske podlage klinično-psihološke obravnave pacientov s kronično nerakavo bolečino znotraj interdisciplinarnega programa. Metoda: V podatkovni bazi EBSCO smo s ključnimi besedami "chronic pain" AND "goal setting" AND ("clinical psychology" OR "CBT or cognitive-behavioral therapy") iskali članke, ki se nanašajo na teoretično podlago postavljanja ciljev pri obravnavi pacientov s kronično nerakavo bolečino v okviru klinične psihologije. Rezultati: V podatkovni bazi smo našli 2 članka, ki opredeljujeta proces opredelitve teoretične podlage postavljanja ciljev pri obravnavi pacientov s kronično nerakavo bolečino v okviru klinične psihologije. Iskanje smo zato naknadno razširili tudi na literaturo, ki teoretično podlago določanja ciljev pri tovrstni obravnavi obravnava bolj implicitno. Paradigmatski model klinično-psihološke obravnave pacientov s kronično nerakavo bolečino je biopsihosocialni model kronične bolečine; v okviru klinično-psihološke obravnave pa je ustrezna uporaba psihoterapevtske modalitete vedenjsko-kognitivne terapije. V interdisciplinarnem okolju pa je bolj smiselna uporaba za kronično bolečino prirejenega in bolj sofisticiranega modela kronične bolečine stres-ocena-spoprijemanje. V URI-Soča smo s pomočjo tega modela priredili program vedenjsko-kognitivne terapije za kronično nerakavo bolečino z določenimi cilji, ki so vezani na veljavne teorije. Zaključki: Raziskovanje na področju teoretske podlage določanja ciljev znotraj klinično-psihološke obravnave pacientov s kronično nerakavo bolečino v interdisciplinarnem okolju je razmeroma nerazvito. Klinično delo, ki je informirano z veljavnim teoretskim ozadjem, lahko stoji na trdnih temeljih, na podlagi katerih lahko zdravstveni (so)delavec in pacient gradita oprijemljivo, smiselno in predvsem učinkovito rehabilitacijo.
Keywords: chronic pain; cilji rehabilitacije; clinical psychology; cognitive behavioral therapy; cognitivna-vedenjska terapija; Goals; klinična psihologija; kronična bolečina; rehabilitacija; Rehabilitation; rehabilitation goals; vocational rehabilitation