Avtobiografskost kot umeščanje osebne izkušnje - Tratnik, Suzana (Jezik in slovstvo, 2008)
V besedilu razmisljam o tem, ali je lezbična oziroma gejevska literatura nujno avtobiografska in kakšen je pomen literarizacije osebnih izkušenj za tovrstno pisavo. Avtobiografskost v tem primeru nemalokrat obvelja za literarno šibkejši, skorajda dnevniški zapis, ker se smatra, da ti avtorji in avtorice pišejo "samo iz sebe". Vendar s strukturiranjem osebnih izkušenj v širši družbeni kontekst te postanejo umeščene, lezbična/gejevska pisava pa se kaže kot izhodiščno polje ustvarjanja in širši zorni kot pisočega.
Keywords: avtobiografije; gay literature; gejevska književnost; homoerotična književnost; lezbična književnost; Slovene literature; slovenska književnost