Spremenjeno bilančno - računovodsko pravo po noveli ZGD-1I - Kocbek, Marijan (Podjetje in delo, 2015)
Avtor obravnava predlog spremembe bilančnega prava z novelo ZGD-1I, s katero naj bi Slovenija implementirala novo združeno računovodsko direktivo EU št. 2013/34/EU z dne 26. junija 2013. Prav spremembe s področja računovodenja so bistveni del novele ZGD-1I. Kljub temu pa bodo v zakonu, enako kot doslej, urejena le temeljna vprašanja s področja bilančnega prava, torej osnovna računovodska pravila glede izdelave letnega poročila in posameznih računovodskih izkazov, podrobnejša pravila pa so prepuščena urejanju v Slovenskih računovodskih standardih (SRS). Avtor posebej opozarja na novosti glede razširjene uporabe Mednarodnih računovodskih standardov (MRS). Z vidika bilančnega prava pa so najpomembnejše novosti povezane z vprašanjem vrednotenja postavk v računovodskih izkazih, pri čemer se posebej poudarja načelo vrednotenja izvirne vrednosti, dopuščeni pa sta dve nadomestni metodi, to je vrednotenje po revalorizacijskih zneskih ter vrednotenje po pošteni vrednosti. Avtor opozarja na nekatere terminološke nejasnosti v zvezi s členitvijo bilance stanja, saj zakonodajalec nedomišljeno predlaga terminološko spremembo glede uporabe pojma rezerve iz dobička, ker pri členitvi bilance stanja opredeljuje samo rezerve, ne pa rezerv iz dobička. Za poslovno prakso bodo pomembne tudi novosti, povezane z izdelavo prilog s pojasnili, s katerimi se povečuje število razkritij, ki so potrebna pri letnih poročilih velikih in srednjih družb, pomembne pa so tudi možnosti poenostavitev, ki jih zakon prinaša za majhne družbe in predvsem za mikro družbe.
Keywords: bilance; finančno poslovanje; gospodarske družbe; računovodstvo