Anthropological identification of a suspect based on traces of footprints - Vesely, Vratislav (Anthropological notebooks, 2024)
Na področju forenzike je ena najpomembnejših nalog kriminalističnega preiskovalca identifikacija osumljencev. Med različnimi antropometričnimi značilnostmi imajo dimenzije stopala, zlasti njegova dolžina in širina, pomembno vlogo pri ugotavljanju identitete osebe. Vsebina članka predstavi metodologijo, osnovano za identifikacijo posameznikov na podlagi odtisov čevljev, ki jih pustijo na krajih zločinov. Metodologija je prikazana na primeru, v katerem so bili odtisi krvavih čevljev ključen namig v preiskavi umora. Metode in ugotovitve te študije lahko služijo kot okvir za uporabo v podobnih primerih.
Keywords: biomehanika hoje; body height; footprint; forensic identification; forenzična identifikacija; gait biomechanics; odtis čevlja; odtis stopala; shoeprint; telesna višina