Državne pomoči v energetskem sektorju - tipični primeri, pravice in obveznosti deležnikov ter postopki - Ferčič, Aleš (Podjetje in delo, 2025)
V prispevku so obravnavani izbrani vidiki pravne ureditve EU o državni pomoči. Najprej je predstavljen energetski sektor v kontekstu pravil EU o državni pomoči skupaj s temi pravili. Nato so opisani tipični primeri državnih pomoči v energetskem sektorju. Sledi splošna predstavitev pravic in obveznosti države članice, prejemnikov državnih pomoči in drugih deležnikov. Za tem so predstavljeni (nacionalni) postopki za izvajanje pravil EU o državni pomoči. Prispevek se zaključi s sklepom, v katerem je poudarjen pomen pravil EU o državni pomoči za energetski sektor, zlasti pa za prejemnika državne pomoči, ki poleg potencialnih koristi prejete državne pomoči nosi tudi največje tveganje, če prejme državno pomoč v nasprotju s pravili EU. Glede na pomen energetskega sektorja težave prejemnika državne pomoči prej ali slej pomenijo tudi težave za tiste, ki so z njim povezani. Avtor glede tega svetuje vsakokratno notranjo presojo dopustnosti transakcij, ki bi lahko bile državna pomoč. Ob tem se zavzema za novelo zakona, ki ureja spremljanje državnih pomoči v Republiki Sloveniji.
Keywords: 107. člen PDEU; Article 107 TFEU; državna pomoč; Energetika; energija; energy; green transition; Pomoč regionalnemu gospodarskemu razvoju; postopki; procedures; state aid; Subvencije; zeleni prehod