Challenges for large-scale deployment of WBG in power electronics - Lavrič, Henrik (Informacije MIDEM, 2025)
Ob nenehno naraščajočem povpraševanju po učinkovitih in visokozmogljivih napravah močnostne elektronike, se polprevodniki s širokim prepovedanim pasom (WBG) zaradi svojih izjemnih karakteristik kažejo kot obetavna rešitev. Uresničitev njihovega polnega potenciala poleg razvoja naprednih polprevodniških materialov zahteva tudi optimizacijo tehnik načrtovanja in pakiranja. Članek predstavi ključno vlogo načrtovanja pri izkoriščanju prednosti WBG naprav, s posebnim poudarkom na zmanjševanju induktivnosti in obravnavanju drugih ključnih vprašanj. Na podlagi prejšnjih raziskav in razprav raziskuje različne strategije za zmanjšanje učinkov parazitnih parametrov, izboljšanje odvoda toplote izgubnih moči, zagotavljanje zanesljivosti in optimizacijo električnih zmogljivosti. S pomočjo interdisciplinarnega pristopa, ki zajema načela elektrotehnike, materialov in strojništva, članek poudarja najnovejši napredek pri načrtovanju WBG naprav ter ponuja dragocen vpogled raziskovalcem in inženirjem, ki si prizadevajo za bolj učinkovite in zanesljive sisteme močnostne elektronike.
Keywords: design; močnostna elektronika; načrtovanje; packaging; pakiranje; polprevodniki; power electronics; semiconductors; širok prepovedan pas; wide bandgap