Adoption of advanced technological solutions in Slovenian private security companies - Dvojmoč, Miha (Varstvoslovje, 2021)
Namen prispevka: Uporaba naprednih tehnoloških rešitev v varovanju je eden od aktualnih razvojnih trendov v sektorju zasebnega varovanja. Predstavlja priložnost za nadgradnjo varnostnih storitev in reševanje kadrovskih težav, s katerimi se soočajo zasebna varnostna podjetja. Namen prispevka je predstaviti potenciale sodobnih tehnoloških rešitev za nadgradnjo varnostnih storitev in premagovanje sodobnih izzivov na področju zasebnega varovanja. Metode: Za namen študije smo opravili intervjuje s predstavniki slovenske stroke zasebnega varovanja, da bi ugotovili aktualne izzive v sektorju zasebnega varovanja, njihova stališča do sodobnih tehnologij in njihovo izvedljivost v praksi. Intervjuji so bili opravljeni na sedežih podjetij anketirancev poleti 2019. Skupno so bili opravljeni štirje intervjuji. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da splošne težave na trgu dela pomembno vplivajo na zasebne varnostne službe v Sloveniji, pomanjkanje kompetentnega kadra pa vodi v neurejene delovne pogoje in nezmožnost zagotavljanja kakovostnih storitev varovanja. Z uvedbo naprednih tehnoloških rešitev bi lahko rešili ključne operativne izzive ter optimizirali finančne in kadrovske vire. Omejitve/uporabnost raziskave: Ena od omejitev študije je majhno število intervjujev. To omejitev smo poskušali preseči s skrbno izbiro intervjuvancev in s temeljitim, poglobljenim intervjujem. Izvirnost/pomembnost prispevka: Študija obravnava aktualna in pomembna vprašanja ter se povezuje s koncepti digitalizacije podjetij. To je tema, ki je pomembna tako v javni kot zasebni policiji. Prispevek tako nadgrajuje in dopolnjuje obstoječa znanja s tega področja.
Keywords: advanced technological solutions; development trends; human resources issues; kadrovska vprašanja; napredne tehnološke rešitve; private security companies; technical security; tehnično varovanje; trendi razvoja; zasebna varnostna podjetja