Multislice computed tomography of pulmonary embolism - Bešlić, Šerif (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen je prispevek večlistne računalniške tomografije (MSCT) pri diagnosticiranju pljučne embolije (PE) in kakšne spremembe smo našli pri naših bolnikih. Metode. V obdobju enega in pol leta smo PE ugotovili pri 25 bolnikih (15 moških in 70 žensk). Povprečna starost bolnikov je bila 54,4 let (25-74). Preiskave smo naredili s Somatom Volume Zoom Siemensovo CT napravo, ki je imela 4 detektorje, kolimator 4 x 2,5 mm in s katero smo naredili retrospektivni EKG ter rekonstruirali reze na razdaljo 0,8 mm. Aplicirali smo 130 ml kontrastnega sredstva v raztopini s hitrostjo 3,5 ml/s in z zakasnitvenim časom 22 sekund. Rezultati. Med preiskavo smo ugotovili embolizme v glavnih vejah pulmonarne arterije pri 14 (56°a) bolnikih, v desni veji pri 10 (40%) in v levi veji pri 4 (16%), bilateralne pulmonarne embolisme pa smo videli pri 11(44%) bolnikih. Subsegmentalne pljučne embolizme smo diagnosticirali pri pri 8 (32%). Pljučni infarkt smo ugotovili pri 12 (48%) bolnikih in je v 11 (44%) primerih povzročil razširitev istostranske pljučne arterije, redistribucijo cirkulacijein razširitev vej pulmonarne arterije pa smo v infarktnem področju pa smo opazili pri 9 (36%) bolnikih. Ojačanje pljučnega parenhima s kontrastomsmo opazili pri 10 (40%), bolnikih, področja oslabljenja pa pri 15 (60%). Krvavitve smo opazili pri 21 (84`%) bolnikih, mrežasto pljučno risbo pri 11 (44%), mozaično pa pri 3 (12%). Trombe v levem in desnem atriju smo videli samo pri 2 (8%) primerih, perikardialno krvavitev pri 1 (4%), mediastinalne bezgavke pri 1 (4%), nenadno prekinitev periferne veje z infarktom apeksa pri pri 1 (4%) ter hemoptize pri 1 (4%) primeru. Ob globoki venski trombozi smo ugotavljali kot vzrok embolizmov še okvaro delovanja srca pri 7 (28%) bolnikih in maligno obolenje pri 3 (72%). (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Diagnosis; diagnostika; Pljučna embolija; pljučne bolezni; Pulmonary Embolism; računalniška tomografija; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed