Der hl. Franz Xaver und das Krebswunder - Grabner, Elfriede (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Jezuitski red se je pri misijonskem delu poleg pesmi in kateheze posluževal predvsem slike ter učinkovitih motivov na oltarnih slikah in freskah v cerkvah. Avtorica v prispevku obravnava, kako se je pri posploševanju češčenja jezuitskega svetnika Frančiška Ksaverija motiv njegovega čudeža z rakom širil z legendarnim, poučnim in molitvenimi tiski in z grafikami ter našel svoj likovni izraz tudi v cerkvah in kapelah
Keywords: Franciscus Xaverius, sanctus, 1506-1552; cerkveno slikarstvo; ikonologija; svetniki; češčenje; motivi